Alles wat je moet weten over hacking

27 maart 2025 in
Alles wat je moet weten over hacking
Caitlin Robyn


Wat is hacking? 

Definitie van hacken 

Hacking is het ongeoorloofd binnendringen in een computersysteem. Er bestaan dan ook 2 soorten hacking. Bij interne hacking heeft iemand een beperkte toegangsbevoegdheid tot een systeem en overschrijdt hij die toegang. Dit is enkel strafbaar wanneer er opzettelijk schade toegebracht wordt. 

Wat wel altijd strafbaar is, is externe hacking. Hierbij heeft de hacker geen toegangsbevoegdheid tot het systeem en komt hij dus van buitenaf. Het is niet altijd met negatieve bedoelingen, maar vaak heel schadelijk en daarom altijd strafbaar. 

Verhoogd aantal hacking aanvallen in 2025

Elk jaar blijft het aantal activiteiten in hacking stijgen. Dat is ook dit jaar niet anders, in 2025 zien we zelf opvallend veel meer gevallen van hacking

Die verhoogde activiteit komt vooral door de continue groei in technologie. Zo zorgt “Ransomware-as-a-service” ervoor dat de technische drempel om te hacken veel lager ligt, waardoor ook kleinere bedrijven steeds vaker doelwit worden. 

Ook AI veranderde het hacking-speelveld drastisch. Aan de hand van AI wordt phishing veel overtuigender en realistischer, zelf stemmen kunnen gekloond worden bij o.a. telefoongesprekken. 

Natuurlijk hoeft de komst van nieuwe technologie niet enkel een bedreiging te zijn. Ook wij kunnen hier gebruik van maken om de beveiliging tegen hacken sterk te verhogen. 


Wat zijn de grootste oorzaken van hacking? 

Menselijke fouten

Vaak worden de zwakste schakels in een beveiligingssysteem veroorzaakt door menselijke fouten, wat ons dan ook het meest kwetsbaar maakt. Denk hierbij aan het delen van wachtwoorden, andere gegevens, producten bestellen op verdachte websites … 

Ook het gebruik van een zwak wachtwoord (vaak in samenhang met een standaard gebruikersnaam zoals “admin”) maakt het voor hackers heel wat gemakkelijker. 

Het per ongeluk downloaden van malware, je laten vangen bij phishing en andere activiteiten van cybercriminaliteit behoren in principe ook tot menselijke fouten, al is het natuurlijk vaak zeer moeilijk om iets “fake” te onderscheiden van iets wat echt is. 

CMS website is niet up-to-date

Wat hand in hand gaat met menselijke fouten, is het niet updaten van de CMS van je website. Een voorbeeld: 61% van alle gehackte WordPress websites was niet up-to-date! De updates zorgen ervoor dat gevonden veiligheidslekken gedicht worden. Als de updates niet bijgehouden worden krijgen hackers dus meer kans om gebruik te maken van die veiligheidslekken. Ook plug-ins en extensies moeten op tijd geüpdatet worden, hoe populairder ze zijn voor gebruikers, hoe populairder ook voor hackers. Zorg er dan ook voor dat je enkel werkt met plugins die worden onderhouden door de ontwikkelaar van de plugin op zich, zodat er nog steeds regelmatig nieuwe updates worden voorzien. 

black android smartphone displaying UNK


Welke schade kunnen hackers aanrichten? 

De mogelijke schade die hackers kunnen aanrichten is zo goed als eindeloos. Eenmaal ze toegang hebben tot je gegevens kunnen ze een ware ravage aanrichten. Dit zijn enkele van de meest voorkomende gevolgen van hacking:

  • Geld stelen, bankkaarten en -rekeningen openen op jouw naam 
  • Aankopen doen op jouw naam of vanaf jouw rekening
  • Datalekken
  • Identiteitsdiefstal 
  • Verkoop van je gegevens
  • Verwijderen, verkopen of beschadigen van belangrijke en private bestanden 
  • Delen van gevoelige persoonlijke informatie en/of bedrijfsinformatie (reputatieschade)
  • Accountovernames
  • Overname of stilleggen van processen 
  • Misbruik van smart-home systemen 

Het gaat dus heel vaak om financiële schade, reputatieschade, schending van de privacy en disruptie van processen in bedrijven of organisaties. In veel gevallen heeft dat dan ook grote, onvoorziene gevolgen. 


Hoe voorkom je hacking? 

Train jezelf en je werknemers

Train jezelf en/of je werknemers om bepaalde zaken als phishing, valse URL’s, valse e-mails, verdachte websites etc. te herkennen. Daarnaast kun je ook heel wat manieren leren om je te beschermen tegen hacking, bijvoorbeeld met sterke wachtwoorden, multi factor authenticatie, andere factoren waar je best rekening mee houdt… 

Gebruik sterke wachtwoorden & multi factor authenticatie 

Het bemachtigen van wachtwoorden is vaak een van de eerste stappen bij hacken. Gebruik daarom voor elk account een uniek, sterk en lang wachtwoord dat bestaat uit een combinatie van cijfers, letters, speciale tekens, hoofdletters, kleine letters etc. Geen inspiratie en schrik dat je ze zal vergeten? Maak dan gebruik van een wachtwoord generator en een wachtwoordmanager om al je wachtwoorden veilig op te slaan. 

We raden ook aan om waar je kan een twee-factor (2FA) of multifactor (MFA) authenticatie in te schakelen. Dit werkt vaak met een sms of een code die gegenereerd wordt en kan je zien als een extra beveiligingslaag. 

Gebruik anti-virussoftware en hou die up-to-date

Zorg voor een goede, erkende anti-virussoftware die virussen, ransomware, malware etc. blokkeert. Hou die dan ook up-to-date, net als de besturingssystemen van je apparaten en apps. 

Vermijd inloggen en aankopen op verdachte websites

Websites met kortingen of aanbiedingen die er “te goed om waar te zijn” uitzien zijn dat meestal ook. Bestel geen artikelen op verdachte websites of laat er geen (inlog)gegevens achter. Download ook geen software of bestanden, daar kunnen heel wat andere zaken achter zitten dan dat je denkt of verteld wordt. 

Websites zonder een SSL-certificaat (beveiligingscertificaat) vermijd je ook best. Deze websites zijn niet beveiligd om online transacties en klantgegevens veilig en privé te houden. Hoe je zo een website herkent? De URL begint met “HTTP” in plaats van “HTTPS” bij beveiligde websites. 

Let op met openbare Wi-Fi

Bij gebruik van openbare Wi-Fi heb je geen controle over hoe die beveiligd wordt. Voer dan ook geen financiële transacties uit en vermijd inloggen met persoonlijke gegevens. Dit kan je wel wat omzeilen aan de hand van een VPN, dat je gegevens die je via een onbeveiligd netwerk stuurt, beschermt. 


Welke bedrijven werden ooit gehackt? 

Zeer veel grote bedrijven die je zeker ook kent, werden ooit al gehackt. Denk maar aan Facebook, Coca Cola, Uber … Maar ook Belgische bedrijven zoals Duvel Moortgat en Sprimoglass kregen te maken met cyberaanvallen voor losgeld, waardoor ze ook genoodzaakt waren om hun productie (grotendeels) stil te leggen. 

Onlangs werden ook verschillende websites van de Belgische overheid aangevallen. Het MyGov portaal, net als de website van het Waals Parlement en meerdere Brusselse overheidssites, ondergingen een DDOS-aanval. Hierbij versturen de hackers zeer grote hoeveelheden internetverkeer naar een website waardoor je die niet meer kan bereiken. Gelukkig wordt bij een DDOS-aanval geen data gestolen. Lees hier meer over de DDOS-aanval

Bijna de helft van de Belgische bedrijven kreeg de afgelopen jaren te maken met hacking en cybercriminaliteit. Ervan uitgaan dat het jou wel niet zal overkomen is dus niet echt de veilige optie. 


Hacking voorkomen? 2mprove helpt je graag! 

Hacking en cybercriminaliteit is een steeds stijgende dreiging, voorkomen is altijd beter dan genezen. Door de juiste beveiligingsmaatregelen te nemen en te zorgen voor bewustwording binnen je organisatie, verklein je het risico op hacking aanzienlijk.

Wil je zeker weten dat jouw website goed beschermd is? Hoewel hacking bij iedereen kan voorvallen, doet 2mprove er alles aan om hacking te voorkomen! Onze experts zorgen voor een waterdichte beveiliging en adviseren je over de beste strategieën om cyberaanvallen te voorkomen.


Boost je business met onze digital marketing service!

Wil je jouw online aanwezigheid versterken, maar weet je niet waar te beginnen? Wij begeleiden jou met je digitale marketing. Hiervoor bieden we een pakket aan van 6 uur per maand aan een voordelig tarief. Nu krijg je uitzonderlijk & zonder enige verplichting 50% korting op 1 maand digitale marketing. Dit aanbod is slechts geldig tot en met 15 april! 

Deel deze post

Wist je dat... We op regelmatige basis gratis workshops geven & kennis delen om ook jouw bedrijf digitaal naar een hoger niveau te tillen. 

​​​​Naar de events

Nood aan expertise & ondersteuning bij het opzetten van jouw tracking of fan creator? 

 Contacteer ons!

Labels